"Hångla mer" av Klas Hallberg

I bokcirkeln kom vi så till boken som hade hög igenkänningsfaktor och som lockade fram många skratt. Hångla mer av Klas Hallberg. Budskapet i boken är att det inte är farligt att leva och att vi borde ge oss hän själva levandet med hull och hår. Den handlar också om olika föreställningar vi människor gör oss och som vi kanske borde göra oss av med eftersom de begränsar oss. Allvarligt kan tyckas men den är verkligen skriven med glimten i ögat och läsaren tar åt sig av det den själv vill, tycker och är upplagd för.

Och mycket riktigt var skratten många när vi träffades för att prata om den och vi satt allihop och kände igen oss, ibland lite för mycket :) I många fall hade vi fastnat för samma saker men i lika många fall hade vi fastnat för helt olika och det ger ju bara en signal om att det finns något i den för alla. Att återge något ur boken eller vad vi i bokcirkeln fastnade mest för är näst intill omöjligt, jag skulle bli tvungen att återge allt. Det vi i alla fall var överens om mellan alla skratt var att livet är allvarligt men det behöver inte vara tråkigt för det och det gäller att leva sitt liv precis så som vi vill, inte hur andra vill eller så som vi tror att det förväntas av oss. Ur detta resonemang föddes också nästa månads bokförslag Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert.

Och vet ni? Sex, ilska, rädsla, ensamhet och sorg FINNS även om vi sällan vågar prata om det :)

"Nu vill jag sjunga dig milda sånger" av Linda Olsson

Det här var den första boken vi läste i bokcirkeln. Att valet föll på den berodde på att under tiden jag tog upp "intresseanmälan" till bokcirkeln fick jag in många tips om läsvärda böcker och flest tips föll på just den här boken.

Utgångspunkten och själva ramberättelsen är vänskapen mellan två kvinnor, den ena en ung författare och den andra en gammal kvinna som levt länge ensam. Boken blandar nutid och dåtid och det är en stark historia vi får berättad för oss genom deras minnen.

I bokcirkeln var vi överens om att det här är en oerhört ödmjuk bok och det finns mycket i boken som tilltalar oss både som individer och i grupp. Själv är jag svag för när nya kapitel får namn i form av ett litet citat, t.ex Ikväll har intet, intet skett, men något sker ändå.

Med ursprung i den här boken kom vi att tala om livet i både stort och smått och samtidigt lärde vi känna varandra i gruppen. Vi är en "perfekt" samling tjejer och i ärlighetens namn så var nog boken det vi pratade minst om :) En toppenkväll blev det i alla fall och vi bestämde raskt att 6 veckor var alldeles för lång tid mellan gångerna så vi bestämde att 4 veckor var lagom.

Bokval till nästa tillfälle: Hångla mer av Klas Hallberg och rekommenderades av H. Det kändes som ett naturligt val med tanke på hur samtalet hade utvecklats under kvällen :)


//C

RSS 2.0