"Varulvsvalsen"

av Sigge Eklund

En berättelse om medberoende.

"Jaget" i boken är gift med en tjej vars syster återfaller i drogmissbruk. Det här är en berättelse om hur hela deras vardag vänds upp och ner. Hur den blandas med hopp, förtvivlan, förnekanden, försök att förstå och alltmer desperata försök att få hjälp till henne. En hjälp hon inte själv vill ha.

Det är svårt att beskriva hur den är skriven, jag försökte leta upp en passage i boken som skulle ge en liten hint men det går inte, då skulle jag få skriva av hela boken. Den är spännande och starkt känslomässig, helt enkelt en bok om den varulvsvals som de anhöriga bjuds upp till, vare sig de vill eller inte, och den smärtsamma insikt de till slut tvingas till.

Pojken och cykeln

Den lille pojken gråter.
Han är drygt tre år och hans mamma har bestämt att det är dags att lära sig cykla. Det är nu tredje gången han vurpar och han slår sig så det gör ont varje gång. Hans handflator har fått skrapsår och det svider. Han hulkar av gråt och vågar inte sätta sig på cykeln igen.

- Du har ju stödhjul, säger hans mamma med ett bestämt tonläge.


Jag tittar ner och ser att jodå, han har stödhjul men de sitter för högt upp så när pojken vinglar väger hans tyngd över och stödhjulen orkar inte hålla emot och pojken trillar omkull. Hela tiden hör jag hur mamman manar på honom; sätt dig på cykeln nu, du har ju stödhjul, du förstår väl att du trillar när du inte trampar och herregud, du måste ju styra också...

Hans storebror, som är några år äldre och kan cykla, drar efter andan och börjar säga några tröstande ord men mamman snäser av honom:

- Det här sköter jag!

Storebror tystnar.


Den lilla pojken vågar inte stå emot mamman längre utan försöker komma upp på cykeln igen. Inga berömmande ord, inget tag i pakethållaren tills han får balans, ingenting... Pojken vurpar igen och hulkar fram till sin mamma:

- Jag vill inge mer.

- Du ska lära dig cykla, du kan snart, du måste öva, svarar mamman.

Jag ser hur de försvinner efter gatan och till sist ser jag dem inte mer, jag bara hör...


Saker som aldrig förändras

Under helgen som har gått har jag funderat över att vissa saker faktiskt aldrig förändras. Här följer några exempel:

* Ungdomar sitter alltid längst bak i bussen
* När man går i högstadiet är skolmaten äcklig
* I alla sportevenemang sitter "proffsen" i publiken
* Äldre tycker alltid att ungdomar klär sig illa och talar ovårdat
* De som inte har egna barn vet alltid bäst hur de ska fostras
* Kloka ungdomar är alltid ett "hot" mot de vuxna i samhället och skall inte tas på allvar

Har ni fler exempel? Bra! Jag vill också höra dem :-)

"Sång till en fjäril"

av Maria Küchen

Boken handlar om en niondeklass där en av deras klasskompisar tar livet av sig. Vi får historien berättad för oss genom olika personer. Boken känns verklig och sann.

Den är egentligen en ungdomsroman och är berättad ur det perspektivet men så läsvärd för vuxna. Den är välskriven med varierande berättartekniker, har många metaforer och lämnar mycket tänkande för läsaren att göra själv.

Skolan och ”samma möjligheter”

Inför skolstarten snurrar mina tankar runt just skolan. Så idag tänkte jag ge mig in i något som liknar en politisk diskussion. Jag är inte speciellt insatt om vad som har bestämts sist eller ens är på gång att bestämmas. Jag har nog inte heller några färdiga svar men jag har gott om tankar runt det  :-)

Jag vill hävda att skolan idag är teoretisk. Visst, vi har några praktiska ämnen men de är få och inte lika värda. Kanske är det på väg att förändras, jag vet inte, men än så länge sänder vi signaler att den kunskap våra praktiskt lagda elever har inte är lika mycket värd som den kunskap de teoretiskt lagda eleverna har. (Okej, jag vet att det finns elever som har båda fallenheterna men var snäll och bara följ med i mitt resonemang)

Nu låtsas vi att de här praktiska eleverna lyckas få med sig ett godkänt i kärnämnena så att de åtminstone kan söka till det gymnasieprogram de vill. Enligt min erfarenhet blir det då ett yrkesinriktat program. Här får de förhoppningsvis äntligen lite credit för all den praktiska kunskap de bär på och en möjlighet att utveckla den. Men precis som under tidigare skolgång får de snabbt erfara att den teoretiska biten finns kvar. Jag kan hålla med om att en viss grundkunskap i t.ex. svenska, engelska och matte behövs för att klara ett vuxet, ansvarsfullt liv men är det verkligen nödvändigt att alla på de yrkesinriktade programmen ska få behörighet till högskolan? Vill alla det? Behöver alla det? Ja, just ja, nu var det ju det här med "samma möjligheter"...

Vad är då "samma möjligheter"? Behöver våra ungdomar idag verkligen precis samma möjligheter? Vänd på det och låta de teoretiskt duktiga ha alla praktiska ämnen... Skapar vi inte bara en risk för (ytterligare) misslyckanden? Skulle det inte vara bättre om vi lät de som vill ha högskolebehörigheten, redan under sin gymnasietid, välja till de kurserna? Och låta de "urpraktiska" eleverna välja tilläggskurser/fördjupningskurser i det praktiska? Är det inte först då vi skapar en individuell skola? För vad är rättvisa? Är det att alla får samma möjligheter eller är det att den enskilda eleven faktiskt får det den vill och behöver?


"Tusen små bitar"

av James Frey

James är alkohol- och drogmissbrukare och det här är hans berättelse om hans liv och hur han tog sig ur sitt missbruk. Boken tar sin början när James vaknar upp i ett utrymme i ett flygplan, sönderslagen, och inte har en aning om var han befinner sig...

Det är så naket beskrivet, det finns inga försköningar och inga omskrivningar.  Trots att man vet att det går bra för honom (han har ju skrivit boken)  kryper hans berättelse in under skinnet, det finns inga filter som skyddar, den bara "anfaller".

I bloggens värld

Som ny bloggare har jag surfat runt lite i bloggens värld. Det finns otroligt många roliga, fina och klart läsvärda sådana. MEN också många skrivna av (här gäller det att hitta ett bra uttryck för blåsta blondiner går ju inte an) tjejer som verkligen tror att det enda som räknas i livet är ytan. Vad man eventuellt har innanför pannbenet är av mindre betydelse...


Läste idag en blogg av en tjej i 25-årsåldern med starkt blonderat hår, sminkad så till den milda grad att hon såg ut som hon var gjord av plast. Naturligtvis var hon pinnsmal med silikonbröst som, till hennes kroppsstorlek, såg onaturligt stora ut och botox i läpparna som också fick en onaturlig form. Är det bara jag eller finns det fler som tycker att det ser gräsligt ut? Men nåja, hennes utseende ska väl kanske inte kritiseras, det jag funderar mest över är om hon (eller likasinnade) någonsin läser vad de skrivit... Ena stunden höjer hon något/någon till skyarna för att tre inlägg senare hårt kritisera detsamma, inte en gång och inte två gånger utan genomgående. Det mest slående är nog kritiken av dem som gör om sina kroppar... Och hela tiden skriver hon det lika självklart som om hon aldrig tyckt någonting annat än det hon just har uttryckt. Snacka om att leva i nuet  :-)

Men alla får naturligtvis skriva precis vad de vill i sin blogg och det kommer säkert människor som läser min och som tycker att jag är det mest korkade som gått i ett par skor. Det bjuder jag på :-) Det som verkligen förvånar mig är att den tjejen är sponsrad av flera stora klädkedjor. Hon poserar med deras kläder och på något sätt så ska det då vara reklam för kläderna. Själv tycker jag att det får motsatt effekt, om de stora kedjorna står bakom den här tjejen så kommer nog jag att fortsättningsvis handla mina egna kläder någon helt annanstans :-)


Arbetslöshet

Arbetslös, mellan två jobb... kärt barn har många namn men oavsett vad vi kallar det så är jag numera utan arbete. Det tar upp ganska mycket av min tankeverksamhet just nu.


Jag avslutade min lärarutbildning i dec-07 med en naiv tro att med utbildning skulle det nog finnas ett jobb åt mig. Jag ville så gärna ut och göra en "insats" och var oerhört stolt över min utbildning. (det är jag fortfarande för den som undrar) Till min förvåning har jag nu upptäckt att det inte räcker. Har sista året haft ett vikariat i ett ämne som jag inte har behörighet i och att någon med behörighet får det jobbet nu är självklart. Det som stör mig är att det finns flera inom skolan som arbetar som lärare utan att ha utbildning eller utan att ha gjort färdigt hela utbildningen. Men eftersom de har haft tjänst i kommunen i många år går de ändå före mig. Så med facit i hand konstaterar jag att det varit bättre om jag för några år sen försökt få in foten i skolans värld, istället för att utbilda mig, då hade jag kanske haft ett jobb idag.

Låt a-kassans kvarnar börja mala :-)


Välkommen till min nya blogg!

Jag är en "tjej" med många åsikter och som reagerar över mycket jag ser omkring mig i det dagliga livet. För att försöka avlasta mina nära, som alltför ofta får höra om orättvisor, skolan idag, tankar som föds av ingenting och andra "djupt oroande" saker och episoder som jag tycker mig se i min vardag tänkte jag börja skriva av mig istället.

Det här en blogg för mig och min lite djupare, filosofiska sida.

Slutsatserna av mina tankar och beskrivna episoder får ni dra själva :-)

RSS 2.0