Fusk :)

Jag måste klargöra en sak efter mitt förra inlägg om maten: Jag fuskar ibland :) Efter några kommentarer av folk i min närhet förstår jag att de tror att jag håller min nya diet stenhårt men så är det inte. Jag fuskar lite varje dag, det kan vara en chokladbit (mörk choklad är okej) eller nåt annat som slinker ner. Grejen är den att jag inte tror på att bli för nitisk vilken kost man än äter. Absolut viktigast av allt är ju att må bra och få njuta, inte att offra sig hela tiden. Jag "tillåter" mig också att äta godis om jag vill på helgen och min svaga punkt, chips, slinker ner nästan varje dag :)

Jag kan däremot, redan efter en vecka, konstatera att jag antagligen så småningom kommer att minska även på "fusket" eftersom jag så tydligt känner att jag mår mycket bättre utan allt socker i kroppen. Jag är mycket piggare i både kropp och själ. Jag känner mig lättare, eller hur jag ska beskriva det, inuti. Okej, jag ser själv att det börjar låta flummigt men kanske kan ni förstå hur jag menar. Min sambo säger att han märker stor skillnad på mig. Istället för att vara helt slut när jag kommer från jobbet så ler jag fortfarande och kan ställa mig vid spisen och fixa mat utan att sucka. Och det beror inte på att jag ger mindre på jobbet för där ger jag alltid allt. Jag är fortfarande helt slut när det är dags att sova men inte tråkigt utmattad-orkar inte mer-slut, utan nöjt trött och avslappnad.

För första gången sen jag slutade röka känner jag att jag börjar få en bra balans mellan allt, jag orkar det jag vill göra helt enkelt :)

Fler förändringar

Okej, 4 kilo verkar vara den bestående viktuppgången i min sluta-röka-process. Det är väl inte världsmycket men byxorna spänner och jag antar att det inte beror på fukt i garderoben :) Och jag vet att flera som läser det här tycker att jag gnäller i onödan osv men jag påstår inte att jag är överviktig. Allt jag säger är att jag inte trivs nu och jag känner mig plufsig helt enkelt och någonstans tycker jag väl att det är bättre att ta tag i det innan det blir för mycket. Så för ett par veckor sedan föddes idéen om att försöka förändra kosten på andra sätt än det jag redan gjort för att att åstadkomma ännu en förändring på vikten och denna gång åt rätt håll :) 

Jag har inte hittat nån universalmetod utan har helt enkelt börjat äta GI-inspirerad mat. Att jag valde det har flera anledningar. Min dotter, svärson och svärdotter äter det här så jag började läsa om det. När jag (vi) äter snabba kolhydrater förvandlas det till socker i kroppen (det visste jag naturligtvis redan) och för att få ner sockernivån i kroppen producerar den insulin (vilket jag också visste) men det som fick mig att verkligen haja till och som jag inte hade en aning om förut var att insulin är ett hormon som binder fett. Så ju mer kolhydrater vi äter (åtminstone jag är uppväxt med att ha lärt mig att vi ska äta mycket kolhydrater) desto mer insulin producerar kroppen och med det lägger vi på oss det fett vi också har stoppat i oss. Nu vet inte jag om min förklaring blev så glasklar men för mig blev det logiskt vilken kost jag skulle rikta in mig på. Att jag sedan älskar alla grönsaker och andra konstigheter (som matvete, bulgur osv) gör ju valet ganska lätt. Nu inbillar jag mig inte att bara maten kommer att göra att jag går ner i vikt så jag har verkligen ansträngt mig för att komma ut på en promenad varje dag ocksåm hur trött jag än är. Tack och lov har jag varit frisk en vecka nu :)

Att förändra kosten när man har kräsna barn kan ju tyckas besvärligt och det har väl alltid varit min ursäkt för att inte ändra på något men det är faktiskt inte svårt alls. Här hemma låter vi dem äta det de är vana bara. Vi skriver en matlista som vanligt och så utgår vi från den. Om det står köttbullar så äter vi det. Kokar pasta till barnen som vanligt medan vi fixar ett annat tillbehör bara. Själva matlagningen blir inte avancerad alls, hur svårt är det att koka lite pasta eller några potatisar bara? Personligen har jag fått en nytändning när det gäller att laga mat på köpet liksom. Men för att underlätta för er som inte riktigt förstår hur jag menar och för min mamma som var intresserad men som inte riktigt orkade fundera tänker jag nu skriva upp vad vi har ätit i veckan så kommer ni att se att det inte alls är så krångligt :)

1. Fisk i ugn med en påse färdig fiskgratäng på. Runt fisken la vi broccolibuketter. Det serverade vi med matvete, wokgrönsaker, fetaost och coleslaw (som kanske är det godaste som finns)
2. Stek (som vi gjorde i lergryta), bulgur blandat med wokgrönsaker, coleslaw, fetaost och bearnesås. Till förrätt åt vi en avokadohalva med svartpeppar, keso och romcaviar.
3. Köttbullar med grönsaker i ugn: Paprika, röd lök, färska champinjoner, zuccini och fetaost.
4. Köttfärslimpa med wokgrönsaker i ugn. Sallad (sallad, tomat, gurka, majs och fetaost)
5. Fisk med purjolök, broccoli, ost och grädde i ugn. Serveras med matvete, sallad och coleslaw.
6. Stekt kassler med grönsaker i ugn (se ovan)
7. Hamburgetallrik: Hamburgare med alla tillbehör utom bröd och pommes frites. Istället blev det de numera populära grönsakerna i ugn spetsade med vitlök.

Ofta räcker det med att äta sallad eller wokgrönsaker till. Men coleslaw måste jag bara rekommendera för det är verkligen suuuuupergott!


Steken med alla tillbehör :)

Tack för mig!

Trött

Varning för känsliga läsare för här kommer ett "gnällinlägg". Jag är så trött! Jag ÄR glad att jag har slutat röka och fördelarna ÄR fler än nackdelarna och jag VET att det ena inte har med det andra att göra men ändå..

Sen jag slutade röka har det ena avlöst varandra, jag har varit sjuk och sonen har varit sjuk, vi har gått i omgångar. Och när vi inte har varit sjuka så pågick allt det där med sömnen och magen så ja... det känns som vi varit sjuka hela tiden. Och jag vet att det känns mer än vad det verkligen är men jag sa att det var ett gnällinlägg.

Just nu sitter jag med en huvudvärk från helvetet rent ut sagt. Illamåendet som följt mig sen i söndags kväll har gett med sig litegrann och jag kan nu vara upprätt utan att känna mig kräkfärdig. Positivt! :)

Men jag är så trött på att inte känna mig som "vanligt". Jag orkar ingenting av det jag tycker är roligt och det jag verkligen vill göra. Jag är trött på att precis komma igång med mina promenader för att bli liggande eller instängd med sjuk son. (och ja, han är 10 år men ni vet hur det är med sjuka barn) Den underbara sambon jag lever med har rustat den lilla hallen alldeles på egen hand (fick god hjälp med golvet, tack Mats) för jag har inte orkat. Och det får jag dåligt samvete för. Jag vill ju. Jag älskar mitt jobb och från mitt lärarperspektiv kan jag inte vara på en bättre skola för jag har allt utrymme jag vill till att hjälpa eleverna på det sätt jag anser bäst men just nu orkar jag ju inte ge alla precis det jag vill. Det går ingen nöd på dem, jag vet det också, men jag vill ju så gärna ge det där lilla extra också. Och jag är trött på att inte orka/hinna. Idag skulle jag ha hämtat älskade lilla Theo på dagis eftersom hans mamma jobbar och pappa är nyopererad men det gick ju inte, jag tog mig knappt ur soffan. Och jag ville ju... Sonen är utan gympaskor och jag skulle ha varit ut och köpt nya men jag inte tid och ork. Jag har ett pysselrum med några pågående projekt men det finns inte tid och ork, jag har en väninna som precis börjat sälja Tupperware och vill ha pary men det finns inte tid och ork, jag har en sambo som verkligen förtjänar bättre än att hela tiden få stå för markservice och allt annat men jag har inte ork, på jobbet håller vi på och utvecklar en massa nya idéer till hösten och jag känner mig jätteengagerad men jag har ingen tid och ork. osv osv osv. Ja, ni fattar va? Superstressad hela tiden liksom och ändå händer ingenting.

Så nu börjar jag om på noll. Jag nollställer alla förväntningar både av mig och på mig. Imorgon åker jag och jobbar med hjälp av alvedon i mängder och sen gör jag det nödvändigaste och det jag orkar. Resten får vänta helt enkelt. Sen åker jag hem och gör det jag orkar och vilar resten. Allt annat får så lov att vänta. Jag tänker ta en sak i taget och göra så gott jag kan och det måste räcka just nu.

Sådär ja, gnällinlägget är över för den här gången. Tack kära läsare, nu känns det bättre :)


Testar

Känner för att förändra utseendet på min blogg idag så nu har jag gjort det :) Återstår att se vad ni tycker :)

Ni som läser här ibland har förstått sett vad jag har gjort men som det kontrollfreak jag är så måste jag ju tala om också:
   Först så ändrade jag bakgrundsfärgen till rosa (istället för blått, helt ooootroligt egentligen) Jag har också tagit bort kategorierna "episoder" och "bokcirkel/boktips" eftersom jag aldrig skriver i den första och för att jag helt enkelt inte känner för att skriva i den andra längre :) Jag kommer nog att lägga till boktips-kategorin igen för antagligen så kan jag inte låta bli att lägga ut ett boktips då och då :)

Två funderingar såhär på måndagskvällen bara. Jag lyssnar mycket på radio när jag åker bil och i ett par nyhetssändningar har jag hört följande:

       1. Det är totalstopp efter en olycka på E4an och alltså begränsad framkomlighet.
           Så hur var det nu? Totalstopp eller begränsad framkomlighet.

       2. Kan komma så mycket som 2 dm nysnö under det närmaste dygnet.
           Någon som sett gammal snö falla ner?

Och förresten så ska jag åka till Kristinehamn på onsdag och hälsa på Toffe, Emma och mina härliga barnbarn Noel och Leon :)

Kramar


Börjar se en ände

Låt oss vara ärliga och dirket konstatera att sluta röka inte är en dans på rosor. Och nu menar jag inte abstinens eller att sakna den sociala rökningen utan om allt som händer i kroppen. Den sista månaden har inte varit rolig och jag har inte ens orkat blogga om det, har nog haft svårt att sätta ord på det.

Det är mycket positivt som händer i kroppen också, absolut. Jag har plötsligt ett luktsinne, det är otroligt skönt att slippa planera när jag ska röka och framförallt njuter jag på jobbet när jag kan gå in på lektionerna till eleverna utan att lukta (stinka) rök. MEN (det kommer alltid ett men) det händer mycket annat också som jag förstår är en tillfriskning men som ibland kan vara ett helvete. Jag vaknade en natt för drygt en månad sen och hade en konstig hjärtklappning. Det rusade hejdlöst och slog väldigt oregelbundet. Eftersom jag har haft hjärtklappning som har varit stressrelaterat kände jag att det här var något annat. Jag provade med mina vanliga "knep", att slappna av, göra något annat, nonchalera det osv men ingenting hjälpte. Det slog så häftigt och olustigt att jag efter en stund tyckte att min andning påverkades, det gick liksom inte att dra efter andan utan jag var tvungen att "passa" in andetaget med hjärtslagen. Min sambo vaknade och vi bestämde att vi skulle ringa till sjukhuset vilket resulterade att vi fick åka in. På vägen dit avtog det och när jag kom fram var dubbelslagen borta. De tog lite prover men allt var bra så vi åkte hem. Det här var liksom början till de veckor som sen blev så jobbiga. Hjärtat har hållt sig lungt och jag är inte orolig att det ska komma igen, antagligen var det hjärtflimmer som man kan få ibland utan anledning och är helt ofarligt om det går över och mitt satt "bara" i ca 1.5-2 timmar.

Sen jag slutade röka har jag sovit lite oroligt och vaknat framåt morgonsidan och haft svårt att somna om men jag har sovit i alla fall. Plötsligt slutade jag att kunna sova. Somnade som en klubbad oxe och sov en timme sen var det kört. Slumrade lite, vaknade varje timme och hade svårt att slumra om. Sov bra när det var dags att kliva upp. Så här höll det på i 3-4 nätter och den 4e eller 5e natten sov jag som klubbad och sen började det om... Jag trodde ärligt talat att jag skulle bli tokig. Att inte få sova påverkar hela kroppen och huvudet också. Jag gick som i en dvala, lutade omkull mig i soffan på personalrummet så fort jag fick tillfälle och hade kunnat somna direkt om jag hade fått. Efter några dagar börjar det påverka humöret, jag kunde börja gråta för ingenting eller explodera av ilska av ingen anledning alls. Och jag förstod precis lika lite som min omgivning. Samtidigt slutade magen att fungera, brödet jag bakade som funkat så bra blev plötsligt verkningslöst. Vågen började dessutom peka uppåt trots att jag åt nyttigare och rörde på mig. Jag blev glömsk på en helt annan nivå än det där vanliga "flokiga". Glömde saker jag normalt inte skulle ha glömt osv. Trodde jag skulle svimma flera gånger av trötthet. Kände att jag inte kunde lita på mig själv längre och även om jag gärna skämtade om det är det klart att jag var orolig. Efter ett par veckor började jag bli rädd att jag skulle hamna i en depression på allvar. Kände att jag var så otroligt psykiskt instabil och trots att jag försökte intala mig att det berodde på att jag inte fick sova osv for tankarna iväg. Och de var inte positiva.

Efter ca 2 veckor fick jag ett brev från sjukhuset att de hade upptäckt att mitt värde för sköldkörteln var för lågt och att jag skulle kolla det hos husläkaren efter ca 2 månader. Men jag såg ett samband med de symtom jag hade fått och beställde en tid hos läkaren. Nu hade jag väl oturen att träffa på en läkare som absolut inte såg något samband mellan de värderna och mitt mående utan trodde att allt berodde på att jag hade slutat röka. Han hade en teori om att alla rökare slutade mot sin vilja och att jag inte var något undantag och att jag hade inlett en sorgeprocess och då fick jag räkna med att må dåligt ett tag... Han lyssnade inte alls på min oro. Att magen inte fungerade sa han berodde på att ämnesomsättningen ändrades när man slutade röka och jag frågade då om det inte var sköldkörteln som styrde den. Och jo, det var det ju sa han men något samband fanns inte utan allt berodde på att jag hade slutat röka. Värderna togs om och 3 av 4 låg precis på den undre gränsen men inom normalvärde. Jag ville se vad jag hade haft när jag var till sjukhuset den där natten för att se om det hade gått upp något men ingen tycktes kunna hitta något. Jag behöver inte tala om att jag inte trodde ett dugg på läkaren va? Efter drygt en månad är jag övertygad om att nikotinet gått ur kroppen och en sorgeprocess... jo tack, jag känner inte minsta sorg över cigaretterna, däremot kände jag sorg över att behöva må sådär. När jag ringde sköterskan och ville ha provsvaren sa hon att det finns några tillfällen då man vet att värdet brukar ändra sig och det är vid en större livskris, när man slutar röka eller en tredje sak som jag nu har glömt. Hade varit himla enkelt om läkaren bara sagt det...

Nu har det gått ett par veckor och den sista veckan har jag sovit normalt igen. Jag vaknar ett par gången men somnar om. Magen fungerar felfritt igen och vikten har stannat av. Jag tror fortfarande stenhårt på
teorin att sköldkörtelvärdet ändras när man slutar röka men att det ställer in sig igen efter ett tag när kroppen inte får nikotin. Detta tar säkert olika lång tid men jag är övertygad om att det är så.

Inte en enda gång under den här tiden funderade jag på att börja röka, jag vill verkligen inte det. Men nog får det konsekvenser som jag inte hade en aning om tidigare och jag förstår till fullo att folk faktiskt börjar röka igen om de känt såhär. För om man känner sig minsta tveksam till rökstoppet är det nog inte värt det helt enkelt.

Jag måste bara upprepa det jag skrivit förut: Jag upplever inga svårigheter med att låta bli cigaretterna, jag känner ingen längtan och jag känner inget behov. Jag tycker det är skönt att vara före detta rökare! Sedan är jag ju otorligt tacksam över att min sambo har stått ut. Han som också har slutat med allt nikotin har kanske inte heller varit helt lätt att leva med den här tiden men det är en annan historia :)

Kramar

RSS 2.0