Tema: Självbiografi

Träff nr 10 hade vi hos S (som var en ängel och tog på sig det eftersom jag kände mig aningen sliten efter hemresan från Småland) Vi hade flyttat fram det 2 veckor pga att flera inte kunde och ändå var vi bara 4 stycken. Men trevligt hade vi ändå:)

Lästa böcker:
Priscilla Presley "Elvis och jag": Priscillas perspektiv på hennes äktenskap och liv med Elvis. Läsvärd bok som innehåller bilder som kan vara intressanta att få se. Vi som är uppväxta med föräldrar som lyssnade på Elvis tycker nog att den här boken är riktigt rolig att läsa.

Emma Jangestig "Varför gråter inte Emma": Om Emma som fick sina barn brutalt mördade med en hammare av sin sambos förra flickvän. Vi har följt henne i massmedia och det var riktigt intressant att läsa hur hon och hennes familj tog sig igenom det ofattbara. Emmas och hennes pappas perspektiv har fokus i boken. Mycket läsvärd bok och är skriven helt utan sensationslystnad och filter, det här är helt enkelt hennes egen berättelse.

Helena Richardsson: "Rädda Felix": Skulle kunnat vara en intressant bok om hur det kan vara att skräddarsy ett syskon för att rädda livet på sitt dödssjuka barn. Tyvärr är boken så hoppig i tid och slänger sig med sjukhustermer som säkert är självklara för den som befinner sig i en sån här situation men tyvärr inte för oss andra. Dessutom får man aldrig veta hur det går eftersom boken slutar med att hon blir gravid. (förlåt till alla som hade tänkt läsa den)
Katarina Janouch "Anhörig": En bok om hur det kan vara att leva med en alkoholist. Boken lästes av M som själv gått igenom det men hon gav inte boken högt betyg alls eftersom den beskriver en massa händelser (som i och för sig kan vara intressanta) utan känslor. Det är helt enkelt fokus på fel saker.

Deborah Copahen Kogan "Shutterbabe": Handlar om en ung tjej som bestämmer sig för att bli pressfotograf och tränga sig in på en oerhört mansdominerad marknad. Hon blir krigskorrespondent med allt vad det innebär av faror och självuppoffringar. Hon beskriver sin väg dit och hur hon upplevde den tiden. Oerhört spännande och intressant om en verklighet som ligger långt ifrån vår egen. Och för er som undrar hur det gick: När hon träffar sin make och får 2 barn byter hon jobb :)

Patty Smitch "Just kids": Det här är en vänskapshistoria som innehåller all den kärlek som bara kan finnas mellan två oerhört nära vänner. Patty är konstnär (känd sångerska bl.a.) och det är ur hennes perspektiv boken är berättad. Hon träffar Robert som också är konstnär (han dör sedan i Aids) och de inleder ett platoniskt förhållande. Vi får följa deras resa mot framgång. Boken är bra och läsvärd med det är mycket folk att hålla reda på. Boken har en sensmoral/dubbelbotten: Robert vill lyckas till varje pris, kosta vad det kosta vill. Patty hjälper honom, fixar åt honom och ger honom alla verktyg hon kan osv och på vägen dit är det hon som till slut når stor framgång.

Nästa träff:
Vi hade svårt att komma på vad vi skulle läsa för bok till nästa gång och någon dag efter vår träff var det M:s sambo som sa "läs en sportbok för det skulle ni aldrig välja själva" Och på den vägen är det :)

Bakom varje rubrik finns ett människoöde

Min allra största idol inom hockeyvärlden gick tragiskt bort häromdagen. Jag föll för hans ödmjukhet, hans självklara sätt att vara och naturligtvis hans otroliga skicklighet som målvakt. Om varför han blev målvakt svarade han såhär: "jag vet inte vad det berodde på, men jag var alltid bra på att vara i vägen för folk när jag var liten". Ingen annan än Stefan Liv hade kunnat svara så. Jag såg en intervju med honom när han var ny som hockeystjärna och han efter en viktig seger fick frågan: Hur känns det? Stefans svar blev, med glimten i ögat och ett stort leende på läpparna: Ja, den frågan har ni tänkt länge på förstår jag, naturligtvis känns det underbart :) Ingen annan än Stefan Liv hade kunnat svara så. Många är sedan de tillfällen då vi fått ta del av hans humor, ödmjukhet och skicklighet. För mig var hans störst. Både som målvakt och som människa.

Stefan Livs död och allt jag läser i tidningen nu får mig att börja bläddra i min kladdbok efter något jag skrev för länge sedan. Här kommer det:

Har ni tänkt på hur ofta vi slöbläddrar i tidningen och konstaterar: jaha, en bilolycka. jaha, en misshandel till eller oj, ett mord nu igen? Eller har ni tänkt på alla artiklar vi läser om kändisar som det är fritt fram att snacka och skriva skit om just bara för att de är kändisar? Vi är liksom avtrubbade och det är på sätt och vis förståligt med tanke på att vi antagligen skulle deppa ihop om vi skulle ta åt oss "på riktigt" av allt. Men jag kan ibland inte låta bli att påminna mig själv (och andra) om att bakom varje rubrik finns det riktiga människor. Riktiga människor av kött och blod, med känslor precis som du och jag. Det finns anhöriga och vänner som får hela sin värld upp och ner vänd eller åtminstone rejält naggad i kanten. Medans vi som läsare kanske på sin höjd tänker att det var skönt att det inte drabbade oss. För det mesta tror jag inte att vi tänker någonting, vi bara bläddrar förbi...

Stefan Livs död tror jag lämnar väldigt få människor oberörda men låt oss aldrig glömma att alla andra vi läser om också är människor.

R.I.P. Stefan Liv

Tema författare: Liza Marklund

Träff nr 9 i bokcirkeln och Liza Marklund var den författare som skulle avhandlas. Två nya medlemmar har vi välkomnat idag också: M och M-L :)

En liten sammanfattning av kvällen:
Lästa böcker: Livstid, Gömda, Asyl och En plats i solen. M-L har också läst "den där nya boken med henne som hon skrivit med en amerikan" osäkert dock vad den heter :) Den är i alla fall helt annorlunda mot alla andra böcker som hon har skrivit.
Mest upprörd: Utan konkurrens var det M som läst Gömda och Asyl. Alla vi som läst dem förut förstår precis varför... En tamt samhälle när människor verkligen behöver hjälp och tama människor som sätter sig själva i klistret för att de inte vet bättre/förstår bättre/orkar mer osv.
Kvällens citat: Också M som trots sin upprördhet säger om Asyl: "Det händer inte så mycket nu" :)
Om Liza Marklund: Oavsett vad hon skriver för böcker så skriver hon lättläst, bra och fängslande. Handlingarna är lätta att följa med i och passar utmärkt som lite slöläsning där det inte krävs något större engagemang (förutom då kanske Gömda-serien) men som ger en bra läsupplevelse.
Nästa träff: Under kvällen pratas det många olika böcker och boktipsen haglar. Det är verkligen svårt att träffas bara en gång i månaden när det är såååå många böcker vi skullle vilja läsa. Svårt att träffas oftare också eftersom man faktiskt ska hinna läsa ut böckerna också ;) Men vi i bokcirkeln är ju ett gäng smarta kvinnor så det löste vi snabbt genom att byta tema. Så till nästa gång läser vi inte en särskild författare utan vi läser varsin självbiografi helt enkelt. På det viset får vi ta del av ännu fler författare och bra böcker tyckte vi :)

RSS 2.0