Tema: Kläder

Intressant tema och intressanta tolkningar :)

Lästa böcker:
Cay Bond "Bordel de mode": Här var motiveringen inte så svår eftersom det faktiskt är en faktabok om mode. Cay Bond är trendanalytiker och har skrivit om mode ur en rad olika perspektiv. Första gången som vi faktiskt har en faktabok med, kul!

Liza Marklund "Nobels testamente": Nobelfest=urfina klänningar= klädtema :) Om ett mord på en nobelfest som Annika Bengtsson befinner sig på. Bra och lättläst, en typisk Liza Marklund bok. En lagom bok som man läser för underhållningen.

Ann Brashares "Systrar i jeans": En ungdomsbok som valdes för att vår käre bokcirkelvän helt enkelt inte orkade läsa något annat. Kan tillägga att hon nu läser uppföljaren :) Det är en bra ungdomsbok, en "fjortisbok". Handlar om 4 väninnor som skiljs åt inför sommaren och skickar jeansen emellan sig. Jeansen är magiska och anpassar sig till form efter den som bär dem (skulle vara himla lämpligt med såna byxor för övrigt) Boken innehåller kärlek, vänskap, fotboll och så jeans förstås.

David Nicholls "En dag": 20 år, 2 människor och en dag. En kille och en tjej träffas i slutet av skolan, vid examen. Sedan träffas de samma datum varje år (15 juli) och med den dagen som utgångsläge får man veta hur det har gått för dem under året/åren som har gått. Läsvärd.

Nästa tema: Vatten. Ha det gott tills dess :)

Tema: Författare med samma namn

Bokcirkelträff nr 12 och temat är författare med samma namn som läsaren. Kul idé :)

Själv hade jag vissa problem att hitta en men det fick bli Joyce Carol Oates som jag tyckte hette nästan lika i alla fall. Boken jag valde heter Blondie och handlar om Marilyn Monroes liv. Kan tillägga att den är jääääättetjock. Glad i hågen började jag läsa men när jag kommit ca 11 sidor och det fortfarande handlade om en beskrivning av ett hus lade jag ner, orkade inte mer. Kan ju tala om att det inte var hennes hus utan ett hus som låg på samma gata som hon bodde på bara...

Efter min olästa bok kan vi nu gå vidare till Lästa böcker:
Katarina Mazetti "Blandat blod": Om vikingatiden och deras affärsliv och leverne. Hur de bl.a. säljer kvinnor och barn efter behov. Den är lättläst och ingår i en serie som vår bokcirkelvän kommer att läsa fler av. Det blir aldrig tråkigt i boken, det händer saker hela tiden.

Kristina Ohlsson "Askungar": Två historier om tar sin början i samma berättelse. Tunna sidor och liten text vilket gav bibelkänsla men den är klart värd att läsa.

Susanne Alakoski "Svinalängorna": Om Leena och hennes finska kompisars uppväxt i Sverige. Den handlar om missbruk, utsatthet och vänskap. Finns också som film nu.

Susanne Axmacher "Näckrosbarnen": Om mörka hemligheter som barnen får sona. Dysfunktionell familj. En grym och otäck släkthistoria om generationer som upprepar gamla mönster och inte kan bryta dem. Värd att läsa men tung.

Mikaela Elgh "Brustna drömmar och spösnö": Den enda medlemmen i vår cirkel som faktiskt lyckades bäst med uppdraget att läsa en bok av en författare med samma namn eftersom hon faktiskt gett ut en bok själv :) Det är en diktbok och jag bara älskar den och kan verkligen rekommendera den. Hon tyckte det var svårt att läsa sin egen bok. Hon har ändrat lite uppfattning sen hon skrev den, de dikter som inte kändes så bra då är bättre nu och tvärtom. Det finns en röd tråd men hon tycker att hon ibland har "övermenat", att det har blivit för många ord. Men eftersom det är "min" blogg så måste jag få tillägga att det är så otroligt stor tolkningfrihet även om hon tycker att hon övermenat ibland :) Finns flera bottnar i det hon skriver. Den är skriven annorlunda med bl. a. tomma rader där man fyller på innehållet själv. Vilket inte är svårt alls, det känns bara självklart vad som ska stå.

Bästa Theo var med ikväll också och fick dra lapp igen så nästa tema blev kläder :)


Tema: Sport

Bokcirkelträff nr 11:
(måste nog sluta räkna snart, börjar få svårt att hänga med :))
Den här kvällen var vi 5 st plus en gästartist i form av mannen som föreslog att vi skulle läsa just en sportbok :)

Lästa böcker:
Patrik Sjöberg, "Det du inte såg": Den här boken läste jag och jag trodde från början att jag skulle bli tvungen att ändra uppfattning om Sjöberg som absolut inte har tillhört mina favoriter. Men det visade sig att jag inte alls behövde det. Efter första tre kapitlen (då han avhandlar övergreppen) går boken över till att bli någon sorts hyllning till honom själv. Minsta lilla tävling finns med tror jag och den är också full av ursäkter då tävlingarna inte har gått som han önskade och trodde. Dessutom kändes det som han använde övergreppen som någon ursäkt för att ibland betedde sig som ett svin. "Det jag har gått igenom formade mig och gjorde mig såhär" Jodå, jag fattar det, men något eget ansvar har man väl? Boken avslutas dock lite mer ödmjukt vilket ger ett litet plus.

Morgan Alling, "Kriget är slut": Motivering till temat är att Alling har hållt på med akrobatik och dessutom spelat fotboll. Boken handlar om hans uppväxt som är kantad av missbruk, misshandel, barnhem och vuxna som sviker på ett eller annat sätt. Staten är nog dem som står för det största sveket. Den här boken är lättläst och bör verkligen läsas.

Emma Hamberg, "Baddaren": Motivering lyder: Baddaren är ett simmärke och därmed en sportbok alltså :) Den handlar om ett konstnärspar som startar simskola men det handlar inte så mycket om just det utan mer om människorna bakom. Innehåller otrohet, intriger, lite bränder och nästan en drunkningsolycka. Den är riktigt bra.

Börje Salming, "The King": För den som missat det så är Salming en av våra största hockeyspelare nånsin. Den här boken är en självbiografi och handlar alltså om hans liv och hans hockeyliv. Han behöver inte skryta och har en ödmjuk ton i sin bok. Det känns som han berättar ärligt. Kanske bör man vara lite intresserad av hockey för att tycka att boken är bra.

Viktor Algren, "Bollkastaren": Här har vi damen i sällskapet som inte läser så mycket böcker i vanliga fall men gör ett tappert försök. Så när sporttemat kommer upp går hon till biblioteket och letar igenom hyllorna efter en sporttitel och hittar Bollkastaren. Sen tog engagemanget slut :) så hon har inte läst boken men den handlar om ett tivoli och har stor text.

Vi fick också ett extra boktips av vår gästartist för kvällen och det är Frank Anderssons självbiografi. Titel okänd än så länge. Han har hört att den är skitbra. Alla som skriver självbiografier brukar få spetsa till sina berättelser för att få läsare, Frank Andersson fick göra precis tvärtom. Han blev tvungen att tona ner sin historia för att bli trodd :)

Nu har vi fixat en lång lista med alla teman och så drar vi lott varje gång för att kunna utse vilket tema det ska bli till nästa gång. Den här gången fick bästa Theo i världen dra och fick: Författare med samma namn som den som ska läsa boken :) Spännande!


RSS 2.0