Med anledning av Karin Magnussons artikel i aftonbladet och all ledig tid barn till lärare har...

http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/karinmagnusson/article8042235.ab

Läs artikeln innan ni läser mina "åsikter" :)

"Hjälp, ungarna är lediga igen"

Läser Karin Magnussons artikel i lördagens (30/10-10) aftonblad och skräms av hennes okunskap. Aftonbladet borde skämmas när de publicerar en artikel som dels innehåller sakfel och dels späder på myten om att lärare är lediga för jämnan.

1. "Slopa höstlovet-det kan vara en mardröm". Det kan också vara ett mycket välbehövligt andninghål för elever.

2. "Skolbarn har helt enkelt väldigt mycket ledigt. Det har inte deras föräldrar, om de inte råkar vara lärare". Lärare jobbar 45 timmar i veckan mot en vanlig heltids 40 timmar. Det gör att lärares barn ofta tillbringar mer tid på fritids än andras. De överskjutande 5 timmarna varje vecka ger lärare ledigt under vissa lovdagar istället, ska inte deras barn då ha rätt till någon extra dag från skolan/fritids? Du beskriver i din artikel studiedagar som ledig tid för lärare. Det är helt fel. När skolan har studiedagar jobbar lärare, vilket medför att deras barn inte heller är lediga. Upplysningsvis innehåller till exempel höstlovet 3 sådana dagar. Då har vi lärare utbildning vilket förhoppningsvis kommer dina barn till gagn senare i skolan. Andra lov innehåller också studiedagar.

2. Skolverket bestämmer hur många skoldagar barnen ska ha. De är för närvarande 175 st. Det gör det omöjligt för skolorna att slopa och förkorta lov.

3. Sommarlovet är idag 8 veckor för lärare eftersom vi jobbar en vecka efter att barnen fått sommarlov och en vecka innan de kommer. De veckorna innehåller också studiedagar. Resterande veckor är alltså ihoparbetat tid för lärare eftersom vi jobbar 45 timmar en vanlig heltidsvecka.

4. Att du ens spekulerar i hur ensamstående eller frånskilda föräldrar har det tycker jag är oförskämt. Du uttalar dig som om du visste. Du skriver att  "bästa lovläget har helt enkelt frånskilda föräldrar som inte behöver pussla ihop gemensamma veckor utan kan slå ihop sina respektive semestrar till en pott om tio veckor". Varför skulle detta vara omöjligt om man fortfarande bor ihop eller är gifta? Vet du att frånskilda faktiskt träffar nya partners som i sin tur kan ha barn och därmed följer kanske ett ännu större pusslande?

5. Höstlovet finns inte i sin nuvarande form av nostalgiska skäl. Det har med skolverkets bestämmelser om antal skoldagar och studiedagar att göra. Att man fördelar de över hela läsåret beror på att man sätter eleverna i första hand, inte arbetande föräldrar. De kan behöva en paus från skolan och hämta igen sig.

6. Till sista vill jag bara fråga VARFÖR det ska vara nödvändigt att åka bort bara för att barnen är lediga från skolan eller för att "alla andra" gör det? Ett femte tips på aktiviteter som inte "slaktar spargrisen" är ju faktiskt att UMGÅS med sin barn. Spela spel, ta en promenad, laga mat tillsammans, se film osv, osv. Jag har själv 5 barn och vi har aldrig varit utomlands eller på fjällsemester TROTS att jag faktiskt är lärare.

Om hennes artikel hade varit på debattsidorna hade jag antagligen bara ruskat på huvuvdet åt henne, men nu är den publicerad som en artikel och i min värld bör en artikel ha ett visst sanningsvärde!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0